41. Festival Radovljica 2023

BACHOVE SONATE ZA VIOLINO IN ČEMBALO

Nedelja, 20. avgusta 2023, ob 20.00

Radovljiška graščina

.

Cikel šestih sonat za violino in obligatni čembalo je Johann Sebastian Bach zasnoval kmalu po letu 1720. Njegov sin Carl Philipp Emanuel ga je uvrščal med »najboljša dela dragega pokojnega očeta«. Zapisal je, da še vedno zvenijo zelo dobro in da ima z njimi veliko veselja, čeprav so stare že več kakor petdeset let. Posebno se je navduševal nad nekaterimi počasnimi stavki in menil, da jih tudi v njegovem času ne bi bilo mogoče zasnovati bolj spevno. Bach je sonate verjetno napisal za večji čembalo s 16-čeveljskim registrom in takšno glasbilo bo zazvenelo tudi v Radovljici.

 

Namesto napovedanega Ericha Höbartha, ki je moral sodelovanje odpovedati zaradi težav z zdravjem, bo nastopil slavni francoski violinist François Fernandez, ki je znan kot solist, komorni glasbenik, član ansambla Ricercar Consort in koncertni mojster znanih baročnih orkestrov. Posnel je vrsto solističnih zgoščenk, tudi Bachove solistične sonate in partite. Leta 2012 je izšel njegov posnetek Bachovih sonat z obligatnim čembalom z Benjaminom Alardom.

 

François Fernandez violina

Aapo Häkkinen čembalo

Foto: Marco Broggreve (Aaapo Häkkinen)

Spletni strani:
https://fernandez-violons.com/francois

http://www.aapohakkinen.com/

Spored


41. Festival Radovljica 2023

KRALJEVI KONCERTI

10. avgusta, 2023 @ 20:00 – KRALJEVI KONCERTI Četrtek, 10. avgusta 2023, ob 20.00Radovljiška graščina . Komorne koncerte Françoisa Couperina…

Preberi več